QUINES SON LES QUANTITATS QUE UN TREBALLADOR POR RECLAMAR A FOGASA ?

 

 
 
 
Abans d'entrar a analitzar la qüestió plantejada és convenient que prèviament i d'una forma breu expliquem el que és  FOGASA (FONDO DE GARANTIA SALARIAL).

Per axió recorrerem a que ens diu l'article 33 de l'Estatut dels Traballadors, on es regula el FOGASA. D'aquí podem afirmar que FOGASA és un organisme autònom amb plena vinculació al Ministerio de Empleo y seguridad social, y la seva finalitat essencial, conforme estableix el precepte anteriorment citat, és la de pagar els salaris i indemnitzacions per acomiadament del treballador, davant la manca de capacitat econòmica de l'empresa per insolvència o per procediment concursal de l'empresari
 
Perquè FOGASA pagui es necessari que les quantitats estiguin reconegudes per Actes de Conciliació o Resolució Judicial.
 
 
QUANTITATS DERIVADES DELS SALARIS : FOGASA abonarà als treballadors els salaris amb les seves pagues extraordinàries, pendents de pagament per declaració d'insolvència o procediment concursal. La quantitat màxima es la que resulta de multiplicar el doble del salari mínim interprofessional diari, amb prorrateig de pagues extres, pel número de dies pendents de pagament, amb un màxim de 120 dies.
 
 
 
 
 
QUANTITATS DERIVADES DE LES INDEMNITZACIONS :
 
1) Abonarà als treballadors les indemnitzacions reconegudes com per una sentencia, interlocutòria o acte de conciliació judicial o resolució administrativa favorable als treballadors en raó d'acomiadament o extinció dels contractes d'acord als articles 50, 51 i 52 de l'Estatut dels Treballadors i article 64 de la Llei Concursal. Així com les  indemnitzacions per extinció de contractes de durada determinada o temporals. La quantia màxima es fixa en una anualitat, sense que el salari base diari, pugui ecxedir en el doble del salari mínim interprofessional.
 
2) En cas que cas que l'acomiadament sigui per voluntat del treballador, amb justa causa, el salari es calcularà sobre la base de 30 dies per any de servei, sense que pugui exedir d'una anualitat corresponent a un salari amb base de càlcul diari inferior al doble del salari mínim interprofessional, , amb prorrateig de pagues extres,
 
3) En el cas d'empreses de menys de 25 treballadors i quan la relació laboral s'extingeixi per acomiadament objectiu o per acomiadament col·lectiu, articles 51 i 52 de l'Estatut dels Treballadors o de l'article 64 de la Llei Concursal, sense necessitat d'acreditar la situació d'insolvència o procediment concursa, en aquets casos FOGASA farà efectiva una part de la indemnització legal, equivalent a i dies per any de servei. Amb el màxim d'una anualitat sense que el salari sobre el que es calculi pugui exedir del doble del Salari Mínim Interprofessional.
 
TERMINI DE RECLAMACIÓ : El termini de reclamació es d'un any, a comptar desde l'Acta de Concil·liació, Sentència o Resolució Administrativa.
 
Actualment FOGASA està pagant les indeminitzacions, que s'abonen a la compte designada pel treballador, en el termini de 6 a 9 mesos. Un dels motius pels que s'estan denegant aquestes prestacions és per haver formulat la petició fora del termini de reclamació.
 
 
 
                        ADVOCAT
 
 

Comentaris