DECLARACIÓ D'HEREUS ABINTESTADA

La declaració d'hereus és un procés legal que permet als perents del difunt rebre l’herència en aquell supòsit en que no hi ha testament.


 

Per acceptar l'herència d'un parent, una vegada aquest ha finat, cal demanar el Certificat al Registre General d’Actes d'Última Voluntat. En el cas de que aquest hi consti l'existència de testament, s'haurà d'anar al notari que en que es va atorgar el testament o sol·licitar-li aquell que en te el protocol i procedir a l'acceptació de l'herència.

En el cas de que no hi hagi testament s'haurà de portar a terme el procés de DECLARACIÓ D'HEREUS ABINTESTADA



La DECLARACIÓ D'HEREUS ABINTESTADA preveu dos procediments NOTARIAL o JUDICIAL, segons el grau de parentiu entre el finat i els hereus.


a) DECLARACIÓ D'HEREUS ABINTESTADA NOTARIAL : Únicament pel cas que els hereus siguin descendents, ascendents o cònjuge del causant, llavors qualsevol persona amb interès legítim podrà instar a un Notari del lloc on el causant tingués el seu darrer domicili, per tal que atorgui l'Acta de declaració d'hereus abintestat.


b) DECLARACIÓ D'HEREUS ABINTESTADA JUDICIAL : Quan el causant mort i no té ni cònjuge, ni descendents o ascendent cal anar al Jutjat de Primera Instància del darrer lloc on tenia la residència el causant i demanar una Declaració judicial d'hereus per mitjà del procediment judicial de declaració d'hereus abintestat.


Aquesta declaració la podrà demanar algún dels germans o familiars fins el quart grau quan la herència tingui un valor superior als 2.404.05€. Així mateix, caldrà la participació d'un advocat i un procurador dels tribunals.



A més a més, i molt important, calen dos testimonis que coneixien el causant i que assegurin conèixer els seus familiars.


Un cop s'hagi presentat la demanda davant el Jutjat i s'hagin proposat els testimonis, aquests seran citats a comparèixer davant el jutge per tal que declarin que coneixien el causant i els familiars cridats a heretar.


A continuació es donarà trasllat al Fiscal, transcorregut un temps, si els fets es consideren justificats es dictarà la corresponent resolució judicial, indicant qui són els hereus i en quines proporcions.


El termini necessari per aconseguir la declaració és inferior als 6 mesos i dependrà de la càrrega de treball del jutjat i de la habilitat del procurador dels tribunals.





CONTACTE : CARLES PASTOR-ADVOCAT-




 

Comentaris

  1. Una vegada hi ha declaració judicial d'hereus, es podria repudiar l'herència, encara que haja iniciat el procés aquesta persona?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada