POT EL PROPIETARI TALLAR ELS SUBMINISTRES (AIGUA, ELECTRÍCTAT, GAS, ..) SI EL LLOGATER NO PAGA EL REBUT DE LLOGUER ?

Aquesta qüestió es planteja en aquells contractes de lloguer en que els subministres van a nom del propietari de la vivenda  i el  llogater no paga la renda mensual de lloguer.

La resposta que ha donat el nostres sietema jurídic en aquesta qüestió ha estat favorable a la protecció dels interessos del llogater.
 
El fet de que la propietat talli els subministres a un llogater, que no paga el lloguer,és considerat pels nostres tribunals con a coaccions, ja que s'entén que mitjançant la privació dels subministres es tracte de pressionar al llogater perquè pagui o abandoni el domicili.

Aquesta mena d'infraccions poden ser constitutives de delicte (article 172 del Codi Penal) o falta (article 620.2 del Codi Penal). En la pràctica, per la poca entitat que solen tenir aquesta mena de pràctiques, aquets fets es solen veure com a faltes de coaccions, amb una imposició de pena de dies multa de 10 a 20 dies, multa pecuniària que s'estableix en raó de la capacitat econòmica del denunciat.


Així el propietari que que es troba en aquesta situació d'mpagament i procedeix a la cancel·lació dels contractes de subministrament, por trobarse en la situació de que el llogater allargui el temps d'estada a la vivenda sense pagar el lloguer, que hagi d'efectuar una nova contractació de subministraments i la possibilitat que se li imposi l'obligació d'indemnitzar pels danys i perjudicis ocasionats i a més a més una comdemna penal per la falta  de coaccions.

 
Un bon exemple d'això es la sentencia de l'Audiència Provincial de Tarragona de 22 de novembre de l'any passat, en aquest cas es condemna a dues propietàries que van rebre un BUROFAX del llogater en que aquest els hi comunicava que en data 25 de gener el contracte quedaria resolt i que el 25 de febrer els hi faria entrega de les claus. La propietat, atenent que el el contracte quedava resolt el 25 de gener, va cancel·lar el contracte de subministrament de llum el dia 26 de gener. Aquest fet va ser denunciat pel llogater i les propietàries  van ser condemnades per una falta de coaccions pel Jutjat d'Instrucció nº 3 del Vendrell, Sentencia que ha estat confirmada per l'Audiència de Tarragona.


CONTACTE : carlespastor@icab.cat







Comentaris