EL DRETS DE LA VIUDA I EL VIDU



 
 
 


La Quarta Vidual es una institució contemplada al Codi Civil de Catalunya (en els seus articles 452.1 a 452.6), de caràcter econòmic. I que confereix al vidu/a i a la parella de fet del causant (mort) el dret a una quarta part del actiu líquid de l'herència. Sempre que el vidu/a o parella de fet del mort no disposi de recursos suficients per atendre les seves necessitats


 
 
 


 
 
 
Aquest dret consisteix en una quarta part del actiu de l'herència del difunt. Sempre que el vidu//a o parella de fet no disposi de recursos suficients per cobrir les seves necessitats, comptabilitzant els següents bens :
 
 
* Els que tingui el vidu/a o parella de fet.
 
* Els que li corresponguin després de la liquidació del règim econòmic matrimonial
 
* El que el difunt li hagi atribuït per causa de la seva mort.
 
 
 
Per determinar si son suficients o no, es tindrà en compte el nivell de vida durant la convivència, l'edat, l'estat de salut, les rendes que rebi,  les perspectives econòmiques previsibles.
L'obligat al pagament de la Quarta Vidual es l'hereu, qui podrà satisfer-la en metàl·lic o en bens de l'herència a la seva conveniència.
 
Aquest dret es perd, si a la data de la defunció la convivència havia finalitzat (en el cas de les parelles de fet), o bé s'estava separat de fet o judicialment o en tràmits de separació o divorci.
El dret s’extingeix, entre altres causes, per matrimoni del supervivent o convivència d'aquest amb parella estable sense que amb anterioritat al matrimoni o a la convivència s’hagués sol·licitat aquest dret a l'hereu.
 
El termini per reclamar la Quarta Vidual es de tres anys des de que va produir-se la mort del cònjuge o del qui era parella de fet.
 
 
 
 

Comentaris