ASPECTES LABORALS DE LA DECLARACIÓ D'INCAPACITAT PERMANENT TOTAL PER MALALTIA COMUNA


En aquest article donarem resposta a vàries qüestions que ens plantegen  la Joana i la Raquel sobre la incapacitat permanent total.

Per començar he de dir que la incapacitat permanent total, es aquella declaració d'incapacitat efectuada per la Seguretat Social que inhabilita al treballador per a la realització de totes o de les fonamentals tasques de la professió habitual, en conseqüència pot dedicar-se a altres tasques de caràcter laboral.
 
 

Seguidament anirem responen a les preguntes plantejades :

1.- S'EXTINGEIX EL CONTRACTE DE TREBALL PER LA DECLARACIÓ D'INCAPACITAT PERMANENT TOTAL PER MALALTIA COMUNA ?

En aplicació de l'article 48.2 de l'Estatut dels Treballadors, la declaració d'incapacitat permanent total comporta l'extinció de la relació laboral.

Si bé hem d'efectuar dues matitzacions :

a) L'empresari pot optar per rescindir el contracte laboral o donar un altre lloc de treball al treballador que s'ajusti a la seva situació d'incapacitat total.

b) En el cas de que l'organisme de la Seguretat Social que declari la incapacitat faci una previsió de que aquesta pot expressar una millora, la declaració d'incapacitat permanent total es revissable, en aquest supòsit el contracte de treball no queda extingit, sinó que queda suspès durant un termini de dos anys.

2.- TINC DRET A PERCEBRE UNA INDEMNITZACIÓ PER L'EXTINCIÓ DEL CONTRACTE DE TREBALL PER LA DECLARACIÓ D'INCAPACITAT PERMANENT TOTAL PER MALATIA COMUNNA?

L'extinció del contracte de treball per la declaració d'incapacitat permanent total per malaltia comuna no dona dret a percebre cap mena d'indemnització ( si bé alguns convenis col·lectius, excepcionalment, preveuen compensacions indemnitzatòries)

3.- QUINS SON ELS EFECTES D'UNA MODIFICACIÓ DE LA DECLARACIÓ D'INCAPACITAT PERMANENT EN UN CONTRACTE SUSPÈS?

Si dins el termini de dos anys de suspensió es produeix una modificació de la declaració d'incapacitat permanent total per malaltia comuna, els efectes estaran en funció de la modificació, que poden ser els següents.

Si la revisió comporta la desaparició total de la situació d'incapacitat, l'empresa estarà obligada a donar vigència el contracte suspès i reintegrar al treballador al seu lloc de treball. Però la reincorporació no serà immediata, aquesta es produirà quan hagi una vacant i tindran preferència absoluta davant qualsevol altre contractació que l'empresa vulgui fer. En cas de que l'empresa no respecti aquesta preferència el contracte s'extingirà i el treballador tindrà dret a percebre la indemnització corresponent (així ho estableix l'article 2.1 del R. D 1451/1983)

La revisió també pot comportar una nova situació d'incapacitat parcial per la professió habitual, en aquest cas, el treballador també te dret preferent a reincorporar-se a l'empresa a un lloc adequat a la seva capacitat laboral o l'empresari pot posar fi al contracte per ineptitud sobrevinguda, amb el pagament de la corresponent indemnització per acomiadament objectiu.

La revisió de la situació d'incapacitat també pot derivar en un major grau d’incapacitat, la absoluta o total, en aquest cas el contracte de treball, s'extingeix de forma definitiva sense possibilitat de reintegració al lloc de treball.
 
4.- PUC TREBALLAR SI TINC UNA INCAPACITAT PERMANET TOTAL I SEGUIR COBRANT LA PENSIÓ D'INVALIDESA?
 
Efectivament puc treballar en una professió diferent a la que exercia quan em va ser reconeguda la sitaució d'incapacitat permanent total per malaltia comuna i compatibilitzar amb el dret a percebre la pensió per aquesta situació d'incapacitat.
 
 


ADVOCAT

Comentaris