INJURIAR I CALUMNIAR SÓN EL MATEIX?

 

 

 

Moltes vegades no es distingeix la diferencia entre la injuria i la calumnia, fins i tot col·loquialment es sol citar l'una en compania de l'altre M’han injuriat i calumniat

El que tenen en comú es que són dos delictes (o falta d'injúria) contra l'honor de les persones, però el cert és que es tracte de delictes que es refereixen a conductes diferents i es regulen en articles diferents.

QUINES SÓN LES DIFERÈNCIES ?

1.- La conducta típica del delicte de calumnies es produeix quan una persona atribueix a una altre persona la comissió d'un delicte amb ple coniexament de que aquesta atribució és totalment incerta (article 250 del Codi Penal).

D'altre banda el delicte d’injúries persegueix aquelles expressions que una persona fa contra un altre i que tenen com a finalitat el desprestigi, perjudicar la seva fama o estimació o consideració professional o personal, cal que existeixi l’ànim d'injuriar (article 208 Codi Penal).

2.- La pena a imposar pel delicte d’injúries és la pena de multa, de tres a 14 mesos, i pel delicte de calúmnies es de presó de 6 mesos a 2 dos anys o bé multa de 6 a 24 mesos. En els dos delictes la durada de la pena estarà en funció de si el delicte s'ha comès amb publicitat o no.

3.- Faltes de injúries, molt sovint la menor entitat de la injúria fa que aquesta sigui considerada com a menys greus i siguin qualificades com a falta (article 620 del Codi Penal). Perquè ens entenguem, el dia a dia fa sovint s'utilitzin expressions insultants vers a una persona, a efectuem qualificacions que ataquen el prestigi personal d'una persona (aquest metge es un ... ), aquest casos son punibles penalment però no amb l'entitat i intensitat que ho serien si fossin delictes.. En canvi les calúmnies no poden ser considerades faltes, sempre es veuen sota el prisma del delicte.

 

 

 

Quan o las injúries no son greus, poden ser considerades como una falta i no como un delicte (artícle 620.2 Código Penal); en canvi les calúmnies, per la seva major gravetat, sempre, a efectes penals, son considerades  delictes.

A diferència d'altres delictes, el perdó de l'ofès posa fi a l'acció penal.

Finalment assenyalarem que per perseguir els delictes d’injúries i calumnies cal que es presenti una querella criminal i abans és necessari que s'hagi intentat arribar a una solució a través d'un acte de conciliació (articles 278 i 804 de la Lleid'Enjudiciament Criminal). Per les faltes de injuries no cal querallar-se, és suficent amb la denúncia dels fets

 

Comentaris